Ustaška zastava i Očenaš za Poglavnika

Okupljanje u Bleiburgu 1960-ih i 1970-ih

Prenosimo članak drugarskog kolektiva AK Bleiburg/Pliberk o historiji i razvoju okupljanja na Libuškom polju, koje se razvilo u jedno od najmasovnijih redovnih fašističkih okupljanja u Europi. Komemoracija ustaša i tzv. NDH nije tek posljednih godina postala magnet za desničarske ekstremiste iz cijele Europe. U ranim poslijeratnim godinama, fašistička tzv. NDH oplakivana je manje ili više otvoreno u Bleiburgu, a gosti povezani s tzv. NDH i ratni zločinci bili su rado viđeni gosti. Sve to odvijalo se pod budnim okom austrijskih vlasti koje svoje ruke peru od odgovornosti izgovorom da se radi o “vjerskom obredu”.

Proslava 75 godišnjice pobjede nad fašizmom u Kordunu

Kordunaši posjetili šest spomen obilježja iz NOB-a

Povodom 75-godišnjice pobjede nad fašizmom u Evropi, delegacija Hrvatsko-Ruskog društva prijateljstva Vojnić na čelu s predsjednikom Dušanom Crnkovićem i udruga Kordunašica odali su počast svim žrtvama fašizma koji su poginuli ili na svirep način izgubili živote u 2. svjetskom ratu.

Reakcije sarajevskih antifašista na najavljenu misu za ustaške zločince

Prenosimo status mladog aktivista Aldija Halilovića

Mladi aktivist Aldi Halilović je iskoristio najavu mise za ustaše u Sarajevu da upozori da se u Sarajevu već godinama slave oni koju su bili suradnici ustaških zločinaca i nacističkih okupatora. Sarajevo ima ulice: ustaškog pukovnika i saradnika Sulejmana Paćariza, ulicu Huseina ef. Đoze imama SS Handžar divizije, ulicu reisa Fehima Spahe koji je bio veliki zagovornik tzv. NDH, ulicu antisemita Mustafe Busuladžića i mnogih drugih koji su služili ustaškom režimu.