Na rođendan Lepe Radić pomognite izgradnju memorijalnog kompleksa u Gašnici

Pozivamo sve zainteresirane da donacijama podrže izgradnju memorijalnog kompleksa.

Narodna heroina Lepa Radić je rođena na današnji dan 19. decembra 1925. Na njen rođendan upoznat ćemo vas s radom i planovima Centralnog kulturno-umjetničkog društva «Lepa Radić» iz Lepine Gašnice. Prošle godine je započet projekt izgradnje spomen kompleksa u njenom rodnom mjestu – „Spomen domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica“. Pozivamo sve zainteresirane da donacijama podrže izgradnju memorijalnog kompleksa.

Uništena spomen ploča partizanske tehnike u Obršju na otoku Braču

Općina Nerežišće poslala priopćenje u kojem najavaljue izradu replike

Prije nekoliko dana zasad nepoznata osoba u cijelosti je uništila spomen ploču partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća. Radi se o spomen ploči koju su 27. srpnja 1961. godine podigli „Narod Brača i Šolte“ kao podsjećanje na list „Naša borba“ koji se tijekom II svjetskog rata tiskao u kući na kojoj se nalazila spomen ploča.

Biografija Albina Kovačića - prvog diverzanta u okupiranoj Hrvatskoj

Publikacija Marija Šimunkovića

U ovoj publikaciji se po prvi puta predstavlja opširnija biografija prvog diverzanta u okupiranoj Hrvatskoj nastala na temelju literature i dokumenata. Predstavljamo vam Albina Kovačića, podsusedskog omladinca, predratnog skojevca, komunista, hrabrog ilegalaca i snalažljivog diverzanta koji je prihvatio zadatak koji je povijest postavila pred mladiće i djevojke u okupiranom Zagrebu 1941. godine. Sa osamnaest godina priključio se oružanoj borbi, svjestan svih rizika i opasnosti, sudjelujući u pokretu čiji je cilj bilo osloboditi zemlju od fašizma i stvoriti bolje i pravednije društvo. U ilegalnim akcijama pokazao je hrabrost i požrtvovnost, pri uhićenju smirenost i snalažljivost, a kod mučenja snagu i ponos. Strijeljan je na Dotrščini u dvadesetoj godini života.